۱۳۹۱ دی ۲۳, شنبه

اسلیو معده به روش لاپاروسکوپی


اسلیو معده به روش لاپاروسکوپی


چاقی يك وضعيت خطرناك است و يكی از تهديد های مهم سلامت است . چاقی بايستی با سالم‌سازی نحوه زندگی و يك رژيم مناسب درمان شود اما در خيلی از بيماران وقتی وزن خيلی بالا می‌رود و از سطح خاصی ميگذرد  ، ديگر اين اقدامات كافی نيست و وضعيت خطرناك چاقی به طور دائمی از بين نمی‌رود . سطح چاقی را مي‌توان با BMI محاسبه كرد ( وزن بر اساس كيلوگرم تقسيم بر مجذور قد بر حسب متر ) وقتی BMI ، 40 يا بيشتر باشد چاقی را كشنده می‌گويند . در اين بيماران در حال حاضر جراحی تنها درمان موثر طولانی مدت است . مثل بقيه بيماری ها نوع جراحی بستگی به علت دارد . افراديكه زياد می‌خورند درمانی متفاوت از كسانی كه نسبتاً كمتر می‌خورند و وزن ميگيرند دارند.
عمل اسلیو گاسترکتومی یا اسلیو معده برای اولین بار توسط گروه جراحی دکتر گانیر (Gagner) انجام شد. گروه دکتر گانیر پس از بررسی بیماران با BMI > 50 برای کاهش عوارض ناشی از عمل چاقی تصمیم به انجام عمل جراحی لاغری در دو مرحله گرفتند . عمل مرحله اول بصورت آستینی کردن معده یا لوله ای کردن معده انجام میشد که در بعدها به اسلیو گاسترکتو می معروف شد.
با نهایت تعجب بسیاری از بیمارانی که تحت عمل اسلیو معده قرار گرفته بودند به علت کاهش وزن مناسب ناشی از آن نیاز به عمل دوم پیدا نکردند . بنابراین سایر جراحان عمل اسلیو معده را به عنوان عمل جراحی لاغری پذیرفتند.
در نهایت The American Society of Metabolic and Bariatric Surgery عمل اسلیو گاسترکتومی را به عنوان عمل استاندارد چاقی پذیرفت.
اقدامات قبل از عمل اسلیو:
مانند بقیه اعمال جراحی چاقی لازم است قبل از عمل ازمایشات کامل خون و ادرار و سونوگرافی و چند مشاوره انجام شود در صورتی که کلیه بررسی ها بدون مشکل باشند بیمار در لیست عمل قرار می گیرد.
روز عمل یاروز قبل از عمل (بسته به شرایط بیمار و بیمارستان) بیمار در بیمارستان بستری می شود و بایستی از ساعت ۱۲ شب قبل ناشتا باشد.
قبل از عمل بایستی برگه ی رضایت نامه ی مخصوص توسط بیمار و همراه وی کامل شود.
پس از عمل بیمار حد اقل یک شب در ICU بستری می شود و روز بعد در صورتی که شرایط عمومی بیمار مناسب باشد بانظر پزشک مسؤول بیمار و پزشکان مشاور به بخش منتقل می شود.
روز اول بعد از عمل معمولأ یک عکس رنگی از معده گرفته می شود و توسط مایع ابی رنگی تست بعد از عمل انجام می شود. اگر همه شرایط مناسب باشد ممکن است بیمار بتواند همان روز مایعات صاف شده بخورد و فردای ان روز یعنی روز دوم پس از عمل مرخص شود.
برخی از جراحان و من ضمن عمل لوله ای داخل معده می گذاریم و روز بعد ان را خارج می کنیم و این  سبب کاهش عوارض بعد از عمل می شود.
در صورتی که بعد از عمل مشکلی بوجود اید لازم است بیمار تا زمان مناسب در بیمارستان بماند.
پس از ترخیص رژیم غذایی بر حسب نظر پزشک معالج تعیین می شود. من (دکتر ضرغامی فرد)  به بیمارانم توصیه می کنم تا ۲ هفته مایعات صاف شده، ۴ هفته غذای میکس شده و بعد غذای جامد را شروع کنند
روش عمل : در این عمل حدود 60 تا 80 درصد معده در طول انحنای بزرگ تا نزدیک محل اتصالش به مری توسط استاپلر (stapler) جدا شده و از بدن خارج می شود و باقی مانده معده بصورت لوله یا tube باقی می ماند و بنابراین ظرفیت پذیرش غذا نیز بصورت چشمگیری کاهش می یابد. از طرفی با توجه به ترشح هورمون تحریک کننده اشتها بنام گرلین (Gherelin) از قسمتی از معده که از بدن خارج می شود این افراد بعد از عمل اشتهای کمتری نیز برای خوردن غذا دارند.
در این عمل معده در طول انحنای بزرگ تا نزدیک محل اتصالش به مری بریده و دوخته میشود و به شکل لوله در میاید.این عمل به روش لاپاراسکوپی و با استاپلر قابل انجام است.
مزایای عمل اسلیو معده:
1.      کاهش قابل توجه حجم معده
2.      کاهش اشتها
3.      عدم وجود سندرم دامپینگ به علت وجود دریچه پیلور (دریچه خروجی معده به دوازده یا دئودنوم )
4.      کاهش شانس کم خونی کمبود ویتامین وپروتئین (عدم بای پس روده)
5.      کاهش ریسک عوارض عمل در بیماران با BMI > 50
6.      قابل انجام به روش لاپاراسکوپی
 معایب عمل اسلیو معده :
1.      احتمال کاهش وزن ناکافی
2.      احتمال نیاز به عمل دوم در افراد با BMI>55
3.      خط استاپلر بلند و احتمال عوارض ناشی از آن خونریزی یا نشت میباشد
4.      غیر قابل برگشت
       



مقایسه سه روش جراحی چاقی

استاپلر وسیله مورد استفاده جهت دوختن وبریدن معده و روده در اعمال جراحی 

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر